Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékoldal


"Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975), a 20. századi klasszicizáló magyar szobrászat kiemelkedõ, nemzetközileg is ismert és elismert képviselõje Alsórajkon született. Édesapja, mint szegény sorsú falusi tanító az iskola épületében lakott (az a mai emlékszobától kicsit távolabb fekszik). Bár a késõbbi mûvész alig három éves volt, amikor apját Nagypáliba nevezték ki, Alsórajk mindmáig büszke nagy szülöttére, akinek 1944-ben, hatvanadik születésnapján díszpolgári címet adományozott, s õ – akinek alkotásait a világ legkülönbözõbb pontjain õrzik megbecsült értékként az indonéziai Djakartától a szentpétervári Ermitázson vagy a londoni Viktoria és Albert Múzeumon keresztül a kaliforniai Santa Barbaráig – is mindig ragaszkodott zalai gyökereihez." (Kostyál László)

Kisfaludi Strobl Zsigmond-emlékszoba
8767 Alsórajk, Kossuth u.8. Látogatható munkaidőben. Információ a Polgármesteri Hivatalban
Itt született 1884. július 1-jén, és 3 éves koráig itt élt Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész. Még áll a szülőháza, de az életútját és munkáit bemutató emlékszobát a Polgármesteri Hivatalban rendezték be.


Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai közül a Szent Gellért hegyi Szabadságszobor (eredeti címén "Pálmaágat tartó alak") és a Kossuth Lajos téri Kossuth szobor a legismertebb.
"Pályája a két világháború közötti időszakban teljesedett ki. Minden munkájában kitűnően érvényesítette technikai tudását. Életnagyságúnál hatalmasabb szobroktól apró porcelán figurákig munkáit lendület, elegancia jellemezte. Megszámlálhatatlan kisbronz, plakett és monumentális alkotás (nagykanizsai hősi emlékmű, Szent Imre herceg, Budapest, 1930), valamint külföldi utazások (Angliába, az Amerika Egyesült Államokba) jelzik életének ezt a korszakát. Frappáns portréi (Iványi Grünwald Béla, 1924; Györgyi Dénes, 1923; G.B. Shaw, 1932; Pásztor János, 1934, Erzsébet angol trónörökös, 1937), különösen a Nagy-Britanniában készültek - ahol több mint félszáz portrét mintázott -, már egyértelműen a világhírt jelentették számára. Hamilton tábornokot ábrázoló szobra a skóciai Aberdeenben, Vénusz születése című műve a kaliforniai Santa Barbarában áll." (Idézet a Képzőművészet Magyarországon című honlapról)


Irodalom Kisfaludi Stróbl Zsigmondról
Kisfaludi Strobl Zsigmond: Emberek és szobrok, Bp. 1969.
Kostyál László: Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975). A zalaegerszegi Kisfaludi Strobl Zsigmond gyûjtemény katalógusa, Zalaegerszeg 2004.
Prohászka László: Kisfaludi Strobl Zsigmond egyházmûvészeti alkotásai. Vigília 2006/1.

Kapcsolódó oldalak:

Kisfaludi Strobl Zsigmond Zalában

Kisfaludi Strobl Zsigmond a Világhálón
 
/3
Következő >> (2. oldal)